WebP, el nou format per imatges de Google

Una altra notícia relacionada amb el omnipresent Google. Avui es tracta de WebP, el nou format per imatges que ha presentat la companyia del cercador. Sembla ser que els ratios de compressió son millors que els dels fitxers JPG o Gif, i clar, això és una notícia exel.lent, sobretot tenint en comte que les imatges a la web suposen al voltant del 65% dels bytes en moviment. Qualsevol estalvi de pes en les imatges és benvingut. La pregunta és si aquest nou format WebP s’extendrà fins a esdevenir totalment comú i usual com els arxius JPG.

Luis von Ahn i computació humana

Games with a purpose

GWAP, Games with a purpose

Gràcies al Sergi Soler he conegut la figura de Luis von Ahn i el seu treball sobre computació humana. Entre d’altres coses Lous von Ahn és un dels precursors dels Captcha, aquests petits tests que són indexifrables pels ordinadors, just al contrari de les persones. Segur que n’has vist algun quan accedies a un registre online,…

Una altra de les seves fites és l’ESPgame. Aquest joc, dintre del grup del Jocs amb Finalitat (Games with a Purpose, o GWAP), reuneix unes premisses força interessants.

  • Les persones passem unes bones estones jugant a jocs d’ordinador. I si dediquem, o canalitzem aquest temps de joc?
  • Els ordinadors encara són una mica “totxos”. Són incapaços de resoldre problemes conceptuals o perceptuals bàsics que venen de sèrie en humans. Si tractem cada caparró pensant com un processador en un sistema distribuït, aquests poden fer petites accions d’una computació massiva.
  • Amb un estímul lúdic, o apropiat, com en el cas de l’ESPgame, s’aconsegueix fer còrrer i resoldre algoritmes (la plataforma és el coco), aprofitant aquest potencial humà.

I quines aplicacions té això dels Jocs amb Finalitat? Per exemple seguretat, reconeixement d’imatges, computer vision, filtratge de contingut adult, etc… Aquí en teniu més informació (pdf).

Vols provar de jugar-hi?!