Google va crear fa uns anys un programa per jugar a escacs i també altres jocs com el Go que ha demostrat uns resultats espectaculars. Ha guanyat a tots els altes softwares anteriors de pallissa. Als humans se’ls peta, no cal ni dir-ho!

Una de les coses més singulars del programa és que ha après sol. A diferència dels anteriors, en aquest només s’ha introduït les regles del joc i poca cosa més. Res d’obertures o partides de grans mestres…

Estic simplificant, eh! perquè el que hi ha a dintre és molta Intel·ligència Artificial. Segons he llegit en poques hores (9 hores per ser precisos) i milers i milers de partides ha arribat a un nivell top, i el més interessant és que juga “diferent”, amb un estil mai vist fins ara.

Magnus Carlsen, campió mundial d’escacs des de l’any 2013 i Elo 2882 ha començat a incorporar en el seu repertori de joc moviments inspirats per aquests software que per cert es diu AlphaZero.

Penso que en el cas del Coronavirus o COVID-19 hi ha molt de coneixement, molt talent i un augment d’informació de qualitat i de valor que s’afegeix cada dia que passa. Diferents models matemàtics han advertit de tot això i segueixen generant previsions i escenaris possibles per combatre la pandèmia. Però falten Magnusens Carlsens (en plural) al capdavant per interpretar dades i sobretot per agafar la responsabilitat de prendre les decisions.

La classe política en general és fluixeta i sempre els pesarà la por a perdre poder, el càlcul electoral, marcar distàncies amb l’adversari polític i el relat mediàtic més immediat, la portada dels diaris l’endemà, el tall de veu a la radio, el clip  de 15 segons a les notícies de la tele.

Un punt a remarcar és que tampoc es tracta de buscar un líder dels que s’anomenen forts, al contrari, molt millor un grup de gent preparada… Més que res és que una certa flaire del totalitarisme ja s’ensuma barrejat amb els aromes de la primavera.