Games with a purpose

GWAP, Games with a purpose

Gràcies al Sergi Soler he conegut la figura de Luis von Ahn i el seu treball sobre computació humana. Entre d’altres coses Lous von Ahn és un dels precursors dels Captcha, aquests petits tests que són indexifrables pels ordinadors, just al contrari de les persones. Segur que n’has vist algun quan accedies a un registre online,…

Una altra de les seves fites és l’ESPgame. Aquest joc, dintre del grup del Jocs amb Finalitat (Games with a Purpose, o GWAP), reuneix unes premisses força interessants.

  • Les persones passem unes bones estones jugant a jocs d’ordinador. I si dediquem, o canalitzem aquest temps de joc?
  • Els ordinadors encara són una mica “totxos”. Són incapaços de resoldre problemes conceptuals o perceptuals bàsics que venen de sèrie en humans. Si tractem cada caparró pensant com un processador en un sistema distribuït, aquests poden fer petites accions d’una computació massiva.
  • Amb un estímul lúdic, o apropiat, com en el cas de l’ESPgame, s’aconsegueix fer còrrer i resoldre algoritmes (la plataforma és el coco), aprofitant aquest potencial humà.

I quines aplicacions té això dels Jocs amb Finalitat? Per exemple seguretat, reconeixement d’imatges, computer vision, filtratge de contingut adult, etc… Aquí en teniu més informació (pdf).

Vols provar de jugar-hi?!