En una xerrada online escoltava dues dones brillants parlar de dades, comportaments online durant el confinament, algorismes i altres disquisicions al voltant de les interaccions online en el context de la pandèmia del Covid-19.

Si busqueu a al blog de Barcelona Ciutat Digital hi ha referències a la xerrada en qüestió i a d’altres que formen tot un conjunt de temàtiques similars proposades per l’Ajuntament de Barcelona.

Les convidades van ser Marta Peirano, periodista especialitzada en tecnologies de vigilància i manipulació massiva autora del llibre “El enemigo conoce el sistema”, i Liliana Arroyo, doctora en sociologia i investigadora en innovació digital i impacte social a ESADE.

M’interessa el concepte d’intensitat digital que es va mencionar. Com durant els dies tancats a casa utilitzem els dispositius per connectar-nos d’una manera ben intensa, tant pel que fa a la duració en temps com a la varietat de plataformes, xarxes socials o eines de videotrucades. Només cal veure alguna estadística per certificar l’increment de l’ús d’internet aquests dies.

Durant el confinament es donen unes condicions excel·lents per a les companyies que recullen les nostres dades.

Per altra banda, una qüestió. Donat que un dia haurem de tornar a la vida “normal”, com serà el deslletament digital al qual inevitablement estem abocats? Després d’aquesta alta intensitat d’ús d’internet i de pantalles, com viurem (personalment, socialment) la reducció de dosis diària de consum digital? Tornarem als hàbits anteriors o hi haurà comportaments, usos i dinàmiques que ja es quedaran incrustats en nosaltres?